Το βιογραφικό εμπερικλείει όλα τα προσόντα σου και είναι το έγγραφο που θα χρησιμοποιήσει μια εταιρεία για να αποφασίσει αν είσαι το κατάλληλο άτομο για τη θέση. (No pressure!)
Οπόταν δεν θέλεις να φαίνεται ανοργάνωτο, παλιομοδίτικο ή δυσανάγνωστο. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, πώς πρέπει να είναι ένα βιογραφικό το 2020;
Κράτα το απλό και καθαρό
Εκτός κι αν κάνεις αίτηση για το ρόλο του/της Designer (όπου δικαιούσαι να “παίξεις” για να δείξεις μεταξύ άλλων και το creativity σου), ένα απλό και καθαρό στην όψη βιογραφικό είναι η καλύτερη επιλογή.
- Χρησιμοποίησε καθαρούς τίτλους και κάνε τους να ξεχωρίζουν (bold ή/και κεφαλαία ή/και διαφορετικό χρώμα)
- Φρόντισε να υπάρχει αρκετός λευκός χώρος (ένα παραγεμισμένο βιογραφικό είναι δυσανάγνωστο)
- Μην είσαι υπερβολικός/ή, απέφυγε άσκοπα σχέδια και διαγράμματα τα οποία έτσι κι αλλιώς “δεν τα πάνε καλά” με τα resume-scanning softwares
Χρησιμοποίησε μια δήλωση αντί ένα σκοπό
Ένα βιογραφικό με «σκοπό», λέει στον Υπεύθυνο Προσλήψεων τι θέλεις εσύ (Ψάχνω ευκαιρίες σε Senior θέση στον τομέα των Πωλήσεων). Αντιθέτως, ένα βιογραφικό με «δήλωση», λέει στον Υπεύθυνο Προσλήψεων τι αξία μπορείς να φέρεις στην εταιρεία του (Αποδεδειγμένη ικανότητα χειρισμού πολλαπλών projects χωρίς να χάνω διορίες, ή Έμπειρος Πωλητής με 10+ χρόνια εμπειρίας στον τομέα του e-Commerce με εξαιρετικές ικανότητες στο Μάρκετινγκ).
Δώσε έμφαση στις ικανότητες-κλειδιά
Φρόντισε οι ικανότητες που θα κάνεις highlight να ανταποκρίνονται στην περιγραφή της θέσης για την οποία αιτείσαι. Διάβασε την αγγελία καλά. Αναφέρει Photoshop; Εφόσον κατέχεις την ικανότητα, ανέφερε το! Αναφέρει Εξυπηρέτηση Πελατών; Το ίδιο!
Καταχώρησε την τελευταία σου εμπειρία πρώτη
Αυτός ο τρόπος είναι κατά γενική ομολογία ο προτιμότερος. Βάλε λοιπόν την παρούσα ή την πιο πρόσφατη εργασιακή σου εμπειρία πρώτη και συνέχισε προς τα κάτω αναλόγως.
Σπάσε το σε κομμάτια
Για κάθε δουλειά, καταχώρησε τα καθήκοντα και τα επιτεύγματα σου σε bullet points και όχι σε παραγράφους. Ακόμα καλύτερα ξεκίνα κάθε bullet point με ένα δυνατό ρήμα – όπου αυτό μπορεί να εφαρμοστεί (Διοικούσα, Εφάρμοζα, Καθοδηγούσα, Προγραμμάτιζα, κτλ)
Βάλε αριθμούς στα bullet points σου
Όπου μπορείς, πρόσθεσε αριθμούς/αποτελέσματα στα bullet points σου για να αναδείξεις τη δουλειά σου. Πόσο μεγάλη ήταν η ομάδα σου; Πόσοι χρήστες χρησιμοποίησαν το προϊόν σου; Πόσο συχνά έκανες ένα συγκεκριμένο task;